Wat moet je regelen als je in het buitenland high school gaat volgen?

Het is een super gave ervaring om voor een tijdje high school te volgen in het buitenland. Dit is voor velen een echte droom. Deze droom vraagt wel veel regelwerk. Het is het 100% waard, maar wat moet je allemaal regelen voordat je vertrekt? Lees dat in dit artikel verder, zodat jij voorbereid weg gaat. 

Regel je vrijstelling

Je kan niet zomaar naar het buitenland vertrekken, zonder aan te tonen dat je daar ook echt wel gaat studeren. Hier moet je het een en ander voor regelen. Je moet namelijk voor één juli het formulier van Beroep op vrijstelling van onderwijs in Nederland inleveren bij de afdeling die verantwoordelijk is voor het leerplicht. In deze verklaring moet staan dat de leerling op de school in het buitenland staat ingeschreven. Het is dan wel zo dat je kind ingeschreven moet staan in Nederland. Dit moet je niet aanpassen. Daarnaast moet je ook aan het eind van het schooljaar het formulier ‘’regelmatig schoolbezoek van leerling in het buitenland’’ afgegeven worden bij de afdeling leerplicht. Zo zijn er bewijzen. Doe je dit niet inleveren, dan stelt leerplicht hier een onderzoek na en krijg je een hoop gezeur erbij. Regel dit daarom ook. 

Vraag een studiefinanciering aan

Als je naar het buitenland gaat is het handig om een studiefinanciering aan te vragen. Hier krijg je een soort tegemoet komen van de overheid. Voor de studenten aan een bol-opleiding niveau drie en vier zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een prestatiebeurs. Dat houdt in als je binnen tien jaar over uw studie, dan moet je alles terugbetalen. Je kan alleen een tegemoetkoming aanvragen als je vmbo, havo, vwo of vavo doet en 18 jaar of ouder bent. Hier moet je dus wel rekening mee houden. Als je graag in het buitenland wil studeren bij bijvoorbeeld een highschool Amerika. Kan dat bij bedrijven zoals Information planet, die helpen jou hierbij. 

Vraag een visum aan

Voor een EU-land of Schengenland heb je geen visum nodig. Je moet wel een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart hebben. Heb je dit, dan hoeft je niks te regelen voor een visum als je in het buitenland binnen de EU gaat studeren. 

Regel een woonplaats

Daarnaast kan je bij veel high school uitzendingen je verblijf bij een gastgezin zelf uitzoeken. Dit is heel fijn. Zo heb je er zelf ook een beetje input op bij wie je al die tijd blijft.

Plaats een reactie