De multicultiwijk – Ruzafa
Ruzafa, ooit de smeltkroes en multicultiwijk van Valencia, heeft zich ontwikkeld tot de meest trendy wijk van de stad. Zeker hier geldt: laat je meevoeren en ontdek op eigen gelegenheid de nieuwste hotspots.
Simpelweg loslaten en nieuwe dingen ontdekken …
In de tijd van de Moren was Ruzafa een kleine nederzetting buiten de poorten van de stad en ook daarna was het honderden jaren lang een zelfstandig dorp. Pas in 1877 werd Ruzafa in Valencia opgenomen; sindsdien behoort het eigenlijk tot de chique wijk Ensanche. Je hoeft echter alleen maar de stadsplattegrond te bekijken om vast te stellen dat de kern van deze barrio rond de Mercado de Ruzafa weinig gemeen heeft met het schaakbordpatroon van de gegoede buurwijk.
Smeltkroes van culturen
Ingeklemd tussen het spooremplacement bij het station en de twee drukke straten Gran Vía Marqués del Turia en Avenida Peris y Valero, bood Ruzafa een gunstige woonplek. Hier zijn veel emigranten uit Azië en Afrika neergestreken. Lange tijd leidde deze wijk een marginaal bestaan, temeer daar het toenmalige stadsbestuur zich nauwelijks om dit deel van de stad bekommerde. En hoewel de stadsplanners inmiddels heel anders tegen de wijk aankijken, wonen hier nog steeds veel Chinezen en Marokkanen. Maar als een wijk populair wordt, stijgen de huren en wordt de oorspronkelijke bevolking verdrongen. Zo ook hier.
Nieuwe tijden voor Ruzafa
Ten tijde van de bouwhausse rond het jaar 2005 bestonden er plannen om het station van Valencia ondergronds te maken en op het oude spooremplacement een park aan te leggen, het Parque Central (zie margetekst hiernaast). Daardoor nam ook de belangstelling voor de wijk Ruzafa toe en begonnen investeerders met het opkopen van het gunstig geprijsde onroerend goed. De economische crisis aan het eind van het eerste decennium van de 21e eeuw gooide roet in het eten en het mammoetproject spatte als een zeepbel uit elkaar. Niettemin profiteerde Ruzafa van de belangstelling, en ook het stadsbestuur kreeg meer oog voor de wijk. De gemeente investeerde in de buurt, met name tussen de Calle Sueca en de Calle Pintor Salvador Abríl: rond de markthal werden de trottoirs verbreed en zijn sommige straten voetgangersgebied geworden. Hoewel in afgeslankte vorm vergeleken met de oorspronkelijke plannen, is in 2016 begonnen met de aanleg van het Parque Central, het park dat aan de basis ligt van de herontwikkeling van Ruzafa. Het voormalige spooremplacement tussen de Giorgeta-brug en de Calle Filipinas wordt een groene zone waar in de toekomst ook ruimte zal zijn voor culturele evenementen. Neem een kijkje om te ontdekken hoe ver de werkzaamheden zijn gevorderd.
Authentiek marktgevoel
Het hart wordt gevormd door de Plaza Barón de Cortés, hoewel er nauwelijks iemand is die dit plein bij deze naam kent. Maar de markthal die er staat, kent ieder kind: de Mercado de Ruzafa . Het betonnen gebouw uit 1957 is allesbehalve een architectonisch hoogstandje; ook de bontgekleurde betonnen lamellen kunnen daar niks aan veranderen. Maar het draait hier uiteraard om de meer dan honderd marktkramen en winkeltjes Een wandeling door de markthal en ook eromheen is beslist de moeite waard, want naast het gebruikelijke aanbod aan verse producten vind je hier ook altijd bijzondere dingen en curiosa – van Valenciaans bier tot een fietsenwinkel.
Een belangrijke plaats in Ruzafa neemt de Iglesia San Valero in, een in baksteen opgetrokken barokkerk. Tweemaal – in 1415 en 1936 – was de kerk het slachtoffer van een grote brand. Deze wijk doet met name heel authentiek aan op maandagochtend, als tussen de Calle Denia en de markthal de Mercadillo wordt gehouden, waar straathandelaren en gitanas (Spaanse Roma-vrouwen) van alles en nog wat te koop aanbieden: van blikopeners en knoflook tot tweedehandskleding en illegale merkartikelen. Ook als je niets wilt kopen, is het leuk om je in het gewoel te storten. Je zult merken dat Valencia in veel opzichten op een Marokkaanse bazar lijkt.
Een rijke gastronomische cultuur
De Barrio de Ruzafa is een spannende culinaire hotspot, waar aan de lopende band nieuwe restaurants met innovatieve culinaire opvattingen hun deuren openen. Je weet echter nooit of een bepaald eettentje het langer dan een jaar kan bolwerken. Een van de eerste moderne restaurants in de wijk dat nog steeds bestaat is Bodega Lamaldo . In deze chic ingerichte zaak worden zowel Spaanse als internationale gerechten geserveerd. Een andere adres om te onthouden is El Rodamón , dat vooral fusiongerechten op de kaart heeft staan.
Ruzafa is een echte culturele smeltkroes en wat de wijk uniek maakt is dat je er een culinaire wereldreis kunt maken. Dulce de leche is het nationale zoete gerecht van Argentinië en degenen die bewust met calorieën omgaan kunnen de gelijknamige pasteleria maar beter mijden. De taarten, muffins en andere lekkernijen zijn te verleidelijk. In Zakaria , een restaurant zonder poespas of opsmuk, bereidt Amina authentieke gerechten uit haar vaderland Marokko: hummus, couscous, tajine en andere specialiteiten. Vooral het lamsvlees met pruimen is verrukkelijk. In Taberna Cubana Salsavana ontmoeten vooral emigranten uit het Caribisch gebied elkaar, om mojito te drinken en om te dansen op het ritme van de salsa. Uiteraard zijn toeristen meer dan welkom.