Stranden in Valencia

De lekkerste stranden in de stad Valencia

Wat maakt Valencia behalve de rijke historie en de gevarieerde cultuur nou zo aantrekkelijk als stedentrip? Dat is simpel: de vele stranden van Valencia, alles bij elkaar zo’n zeven kilometer. Of je het strand nu bezoekt als afwisseling op de stedentrip of je maakt van Valencia gewoon de strandvakantie die je voor ogen had, de echte strandliefhebber zal niet weten waar te beginnen. Kom mee naar Valencia´s lekkerste stranden. Let op: wil je alle stranden bezoeken, dan is het aan te bevelen er meerdere dagen voor uit te trekken. ¡Vamos à la playa de València!

Voor het vinden van de lekkerste stranden is het nodig het verschil te weten tussen Valencia als stad en Valencia als provincie. De hoofdstad van de provincie Valencia is de stad Valencia. In de stad Valencia vind je een drietal heerlijke stadsstranden, waarbij de combinatie stad- en strandbezoek heel gemakkelijk te maken is: Playa de Malvarossa, Playa Las Arenas en Playa de la Patacona. Heb je wat meer tijd, dan heeft de provincie Valencia, dichtbij de hoofdstad, voldoende te bieden aan stranden.

Playa de la Malvarrosa en Playa Las Arenas

Malvarrosa en Las Arenas zijn beiden sfeervolle stranden dichtbij het centrum van de stad Valencia. Je hoeft er de stad eigenlijk niet voor uit. Beiden stranden kun je bereiken met de fiets of te voet. Maar met het openbaar vervoer liggen de stranden maar een paar minuten van het centrum vandaan. De stranden lopen in elkaar over, verbonden met een promenade. Zowel Malvarrosa, als Las Arena zijn erg brede stranden, waardoor het plek biedt voor voldoende mensen en alles behalve overvol aanvoelt.

Malvarrosa betekent in het Spaans letterlijk stokroos. De geur van deze bloemen omringt je op dit strand. Het strand van Las Arenas wordt van oudsher Cabañal genoemd. Cabañal was het visserdorp was grensde aan het strand. Tegenwoordig is de naam dus Las Arenas. Het valt op hoe schoon de stranden zijn en dat er een typisch Spaanse sfeer hangt. De inrichting en het vertier van beide stranden is gericht op het doorbrengen van tijd met je familie, wat voor Spanjaarden zo belangrijk is. Alle leeftijden vinden hier hun favoriete bezigheden, denk aan zandspeeltuinen en diverse beach-workshops.

En er is meer als alleen zonnebaden en zwemmen aan de stranden van Malvarrosa en Las Arenas. Er loopt een passage, de Paseo Marítimo, langs de stranden waar je heerlijk kunt hardlopen, wandelen en fietsen. Je kunt er lekker even langs de winkeltjes slenteren en aan de inwendige mens is ook gedacht. De verschillende restaurants en bars bieden verse zeetapa’s, paella, verse visschotels en goede rijst. De temperatuur is er aangenaam en de diversiteit van mensen, lokaal en internationaal, is heerlijk om naar te kijken.

Playa de la Patacona

Naast het drukke Malvarrosa en Las Arenas biedt Valencia ook nog een wat rustigere stadstrand Playa de la Patacona. De breedte van het strand is behoorlijk, ruim 100 meter. Je vindt er net wat meer lokale bevolking en minder toeristen, maar daardoor is het strand zeker niet minder de moeite waard. Het strand is het verst gelegen, als uitloper van Malvarrosa en Las Arenas. Lopend is het strand nog steeds prima te bereiken, maar ook het openbaar vervoer brengt zo naar Patacona. Verreweg het meest opvallend zijn de strandtentjes van Patacona. Op het fijne zand openen in de zomermaanden verschillende tentjes waar je heerlijke drankjes kunt scoren. Ook de passage is in Patacona het noemen waard. Verschillende winkeltjes en restaurant, afgewisseld met de sporters over de passage maakt dat het er heerlijk toeven is. In de nabije wijken zijn ook voldoende hotels en AirBnB’s beschikbaar om te logeren.

De stranden in de omgeving van de stad, in de provincie Valencia
Buiten de stad, maar wel in de nabijheid, vindt je diverse heerlijke stranden. De ene wat dichter bij de natuur, de ander wat meer geschikt voor de watersporter. Allen geschikt voor zowel toeristen als de lokale Spanjaarden. Ook deze stranden zijn prima bereikbaar met openbaar vervoer of op de fiets. Het fijne zand is kenmerkend, de sfeer is authentiek en de temperatuur maakt het een feest om hier te zijn. Een paar voorbeelden uit een reeks van stranden net buiten de stad Valencia:

El Saler

Aan de zuidkant van de stad Valencia ligt El Saler, op zo’n kwartiertje rijden van de stad. Wat dit strand bijzonder maakt is dat binnen de grenzen van het natuurpark Albufera ligt. El Saler is een lang en opvallend schoon zandstrand tussen de natuur van de duinen en de lagune van het natuurpark. In de zomer is El Saler heel geschikt voor windsurfers en andere watersporten, omdat het strand heerlijk beschut ligt tussen de duinen. Er zijn mensen die picknicken op het strand, maar de diverse restaurants hebben ook veel te bieden wat de fijnproever zeer gelukkig zal maken.

Playa de Pinedo

In het zuidoosten van de Valencia vindt je het rustige strand van Pinedo, genoemd naar het kleine dorpje waarin het zich bevindt. Het strand grenst aan El Saler (zie hierboven) en is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Met een ruime passage van drie kilometer naast het strand biedt Pinedo een scala aan restaurants en barretjes. Het strand en het aangename water biedt ruimte aan diverse watersporters en vissers. Bijzonder aan Playa de Pinedo is dat er een gedeelte is ingericht als nudistenstrand.

Playa de la Devesa

Playa de la Devesa ligt in de buurt van natuurpark Albufera, wat het strand een mooie natuurlijke sfeer geeft. Het rustige strand bevindt zich midden tussen de duinen, die een rijk ecosysteem laten zien met variatie in lagunes, planten en gewassen. Het trekt veel verschillende vogels aan. Maar wie denkt in la Playa de la Devesa alleen maar natuur te vinden, zal zijn mening bij moeten stellen. In de diverse restaurants kun je genieten van de mediterrane gerechten met uitzicht op zee.

De diverse stranden midden in en net buiten de stad Valencia zijn meer dan het bezoeken waard. De strandmogelijkheden, eventueel gecombineerd met een citytrip, in de heerlijke temperatuur die gedurende het hele jaar aanhoudt, maken van Valencia een waar vakantieparadijs. ¡Me gusta Valencia! Boek je stedentrip Valencia op ValenciaGids.nl!