Casa-Museo Benlliure

Cultureel erfgoed van de stad – Casa-Museo Benlliure

De naam van de familie Benlliure valt onmogelijk weg te denken uit de kunsthistorie van Valencia. In het Casa-Museo Benlliure kun je twee bekende broers uit deze familie volgen, José en Mariano Benlliure. Het museum geeft bovendien een goed beeld van het leven van de burgerij in Valencia aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Dat de familie Benlliure kunstenaarsbloed heeft is onomstreden. De vader van Juan Antonio verdiende zijn brood als decoratieschilder in de huizen van de elite van Valencia. Van de zes broers en zussen Benlliure zijn vooral de broers José (1855-1937) en Mariano (1862-1947), die ook buiten de Spaanse grenzen naam maakten als schilder en beeldhouwer, van belang.

In 1894 werd de beeldhouwer Mariano Benlliure bij de internationale kunsttentoonstelling in München met een gouden medaille onderscheiden. Zijn gebeeldhouwde fontein voor de Marqués de Campo, waarmee hij de prijs won, staat op de Plaza Cánovas del Castillo ( G 5).

Leven als de bourgeoisie van Valencia

De gebroeders Benlliure groeiden in tamelijk eenvoudige omstandigheden op in de wijk El Carmen. Dankij zijn succes kon José Benlliure in 1912 het woonhuis aan de huidige Calle Blanquerias 23 kopen. Zijn dochter Maria schonk het in 1957 met de complete inrichting aan de stad Valencia, die het vervolgens heeft opengesteld voor het publiek. Het museum is niet alleen een eerbetoon aan de twee broers, maar geeft ook een goede indruk van het leven van de bourgeoisie van Valencia in die tijd.

Op de begane grond liggen de woonruimtes, die met veel oog voor detail heringericht zijn. De meubels, lampen, tapijten en andere voorwerpen geven een authentieke indruk van het leven van alledag zoals dat aan het begin van de 20e eeuw door redelijk gegoede families in Valencia werd geleid. De wanden van de werkvertrekken hangen vol met schilderijen – naast eigen werk zie je hier ook werk van bevriende schilders, onder wie Joaquín Sorolla (1863-1923) en de Hamburgse landschapsschilder Hermann Kauffmann (1808-1889).

In zo’n huis wil iedereen wel wonen

De verdiepingen daarboven zijn ingericht als tentoonstellingsruimtes. Op de eerste verdieping zijn schilderijen van huiseigenaar José te zien, terwijl de tweede verdieping is gewijd aan het werk van zijn zoon Peppino en Josés broer Mariano (nog meer Benlliure-kunst is te vinden in het Museo de Bellas Artes de Valencia, zie ook). In de vertrekken op de bovenste verdieping vinden regelmatig tentoonstellingen van werk van andere kunstenaars plaats.
Via het woonhuis kom je in de prachtige tuin terecht: een enigszins verwilderd stukje groen met palmen en sinaasappelbomen en de voor Valencia typerende tegel- en keramiekelementen als muurdecoratie. Natuurlijk ontbreken de paella-vuurplaats achter in de tuin en een kleine fontein in het midden niet.

Achter in deze kleine oase staat het voormalige atelier, met een merkwaardige ingang die aan een kapel doet denken. Op de begane grond kun je een video zien over het leven van Jóse Benlliure en op borden is de uitgebreide stamboom van deze kunstenaarsfamilie afgebeeld.

Een korte trap voert vervolgens omhoog naar het eigenlijke atelier van José Benlliure. Voor liefhebbers van kunst – of van antiek – is deze ruimte een heel bijzondere belevenis. Overal staan, liggen en hangen kunstwerken, voorwerpen die de familie van reizen heeft meegebracht en ontelbaar veel andere verzamelobjecten; de hele ruimte is er tot aan het hoge plafond mee volgestouwd. Ook hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Zijn de schreden op de trap misschien van de meester zelf, die terugkeert in zijn atelier? Mariano, de beeldhouwer onder de Benlliures, was destijds veruit de populairste van de kunstenaarsfamilie. Elke stad in Spanje die begin 20e eeuw iets voorstelde, kocht een werk van Mariano Benlliure. Overal in Spanje tref je werk van hem aan: in Madrid, Zaragoza, Málaga, Palma de Mallorca, Bilbao, Sevilla.