Seizoenen en beste reistijd voor Valencia

Als je Valencia wilt bezoeken is het verstandig rekening te houden met de seizoenen: Het kan in de zomer namelijk fors heet worden. Lees op deze pagina wat je kan verwachten van de seizoen in Valencia.

In het voorjaar naar Valencia

Als je Valencia bezoekt tijdens het voorjaar is het er prima vertoeven. Als je erg vroeg gaat (rond 15-19 maart) kun je Las Fallas meemaken, een lokaal Valenciaans evenement wat vergelijkbaar met Carnaval is. De gemiddelde temperatuur ligt in het voorjaar tussen de 13 en 22 graden met uitschieters naar de 25+ graden. Ideaal om lekker op het terras te genieten of zelfs een van de Valenciaanse stranden te bezoeken.

Tip: Bezoek stranden net buiten de stad zelf. Deze zijn veel rustiger en worden vooral door locals bezocht.

Fietsen in Valencia

Omdat de temperaturen nog niet al te hoog zijn is de fiets bij uitstek jouw ideale vervoersmiddel. Lekker in het zonnetje op het gemak de stad verkennen. Lees hier meer over fietsen in Valencia.

Zomer in Valencia

Tijdens de zomer kan het in Valencia al snel 30 graden of (veel) warmer worden. Denk voordat je vertrekt dan ook goed na of je een stedentrip met deze temperaturen wil maken. Een voordeel aan Valencia is dat er stadsstranden zijn: Er is voldoende verkoeling te vinden en je kunt nog lekker bruin worden ook. 🙂 Tijdens de zomermaanden staat het strand vol met chiringuitos, wat strandtent in het Spaans betekent. Ook op de boulevard worden kleine marktjes en andere activiteiten georganiseerd. Veel Valencianen zijn tijdens deze maanden zelf weg uit de stad om van hun vakantie en rust te genieten. Om het voor toeristen toch leuk te houden wordt er in deze maanden vanalles in de stad georganiseerd. Verreweg het bekendste zijn de Julifeesten (Fera de Julio). Ook is er de hele maand Juli een kermis in het Turia Park.

Najaar in Valencia

In tegenstelling tot het natte en koude weer wat we in Nederland kennen van het najaar is dat in Valencia wel anders: Hier kunnen de temperaturen nog flink oplopen naar zomerse maatstaven. De gemiddelde temperatuur zal schommelen tussen de 18 en 24 graden maar uitschieters naar de 30 graden zijn ook absoluut geen uitzondering. Een dikke jas heb je zeker niet nodig als je Valencia in het najaar bezoekt!

Oogstseizoen in Valencia

Het einde van de zomer en de herfst is het het oogstseizoen in Valencia. Tijdens deze periode worden voornamelijk de druiven geoogst welke gebruikt worden voor Spaanse wijnen. September is de oogstmaand voor rijst welke voornamelijk gebruikt wordt in de Valenciaanse specialiteit Paella. Je kunt net buiten Valencia, in het plaatste El Palmar, de rijstvelden bezoeken en aanschouwen. Natuurlijk kun je hier ook gelijk een van de betere Paella proeven!

Albufera meer

Het Albufera meer (niet te verwarren met Albufeira in Portugal) is het grootste zoetwatermeer van Spanje. Je kunt als je wilt een boottocht maken over dit prachtige meer.

Belangrijkste feestdag van het jaar: 9 oktober

Als je in het najaar naar Valencia gaat is het mogelijk de belangrijkste feestdag van de stad- en omgeving mee te maken. Deze dag valt op 9 oktober en is het Día de la Comunidad Valenciana. De Nederlandse vertaling van deze dag is ‘dag van de regio Valencia’ en stamt al uit 1238: Op deze dag hebben de Spanjaarden Valencia terugveroverd van de Arabieren (moren). Op deze dag is er een optocht van moren- en christenen en aan het einde een prachtige vuurwerkshow.

Winter in Valencia

Oók in de winter is Valencia een heerlijke bestemming: Het is een van de Spaanse steden welke de meeste zondagen per jaar heeft: Gemiddeld zo’n 300 dagen per jaar! De gemiddelde temperatuur is er rond de 16 graden en wintersweer zoals in Nederland kennen ze niet. Sneeuw of nachtvorst is er zelfs een onbekend fenomeen voor de Valencianen. In de winter kun je Valencia beleven met een voor ons Lenteachtig klimaat en kun je dus ook heerlijk van terrasjes en andere buitenactiviteiten genieten. Het is wel aan te raden altijd iets van een vestje of een zomerjas bij te hebben omdat in de binnenstad veel hoogbouw staat waardoor straatjes en pleintjes sneller in de schaduw liggen.

Let op: Vroeger in de ochtend en ‘s avonds kan het wel aardig fris zijn in de stad, zorg er dus voor dat je altijd iets van een warm vest, jas en eventueel een sjaal bijhebt.

Zonnen in de winter

In Valencia is het mogelijk om toch een bruin kleurtje mee te pakken als het winter is. Als je de tips van de locals volgt ga je hiervoor niet naar het strand maar juist naar het Turia Park. Dit park ligt ten noorden van het historische centrum en veel locals vertoeven hier graag in de zomer- en winter. Met name in de winter heeft dit park de voorkeur omdat het hier veel minder (hard) waait ten opzichte van Valencia strand. Maar niet alleen voor het zonnen kun je naar Turia park gaan: Ook activiteiten zoals wandelen, hardlopen of fietsen kan hier perfect. In het bijna 10 kilometer lange park zijn hiervoor speciale paden aangelegd zodat niemand elkaar in de weg zit of loopt.

Sinaasappelvelden bezoeken

In Valencia is de winter de tijd voor nieuwe, verse sinaasappelen. Op de overdekte markten zoals Mercado Ruzafa en Mercado Central kun je hier de nieuwe oogst sinaasappelen kopen. Maar ook het bezoeken van een sinaasappel veld is een mooie ervaring. Let op: Het kan er in deze periode wel enorm druk zijn.