Seizoenen en beste reistijd voor Valencia

Als je Valencia wilt bezoeken is het verstandig rekening te houden met de seizoenen: Het kan in de zomer namelijk fors heet worden.

Valencia heeft over het algemeen een buitengewoon gunstig klimaat. De warme zomers en milde winters en de gemiddelde temperatuur van 19 graden, maken de stad tot een ideale ‘shortterm’ vakantiebestemming. Of het nu heet of wisselvallig is in Valencia; dankzij het diverse aanbod kun je in deze stad eigenlijk het hele jaar door terecht voor een geslaagde stedentrip. Ontvlucht de hitte in de tuinen van Turia of bezoek een van de interessante musea op een regenachtige dag. Lees op deze pagina wat je kan verwachten van de seizoen in Valencia en ontdek meer informatie over het weer in Valencia en  wat voor jou de beste reistijd is!

In het voorjaar naar Valencia

Als je Valencia bezoekt tijdens het voorjaar is het er prima vertoeven. Als je erg vroeg gaat (rond 15-19 maart) kun je Las Fallas meemaken, een lokaal Valenciaans evenement wat vergelijkbaar met Carnaval is.

Wat doet het weer tijdens de maand maart in Valencia?

Vanaf half maart begint de lente in Valencia. Bij het aanbreken van het voorjaar ligt de gemiddelde temperatuur nog vrij laag, maar in het zonnetje is het een aangename tijd om door de stad te slenteren en te genieten van een biertje op een terras.

Het weer in Valencia in maart is wisselvallig en overwegend koel met temperaturen van maximaal 18 graden. Het kan af en toe regenen, maar de zon laat zich ook regelmatig zien. Zorg ervoor dat je een jas en een paraplu meeneemt in maart! Je kunt enkele dagen met neerslag verwachten. 

April is een heerlijke maand in Valencia. Het weer is overwegend zonnig en er valt minder regen. Het wordt gemiddeld 20 °C. Het zeewater is met 15 graden tijdens deze lentemaand nog wel een beetje te koel om in te zwemmen. Ga je binnenkort naar Valencia? Bekijk dan de 14-daagse weersverwachting voordat je vertrekt. In mei mag je zeker temperaturen verwachten boven de 20 graden. Deze maand is in veel opzichten ideaal: het is droog, zonnig en een prachtige tijd om de stad te verkennen, aangezien alles in volle bloei staat. 

Half juni breekt de zomer aan. De temperatuur van het zeewater loopt op, evenals de warmte overdag. De eerste helft van juni is een goede periode voor een strandbezoek in combinatie met een verkenning van de stad. 

De gemiddelde temperatuur ligt in het voorjaar tussen de 13 en 22 graden met uitschieters naar de 25+ graden. Ideaal om lekker op het terras te genieten of zelfs een van de Valenciaanse stranden te bezoeken.

Tip: Bezoek stranden net buiten de stad zelf. Deze zijn veel rustiger en worden vooral door locals bezocht.

Fietsen in Valencia

Omdat de temperaturen nog niet al te hoog zijn is de fiets bij uitstek jouw ideale vervoersmiddel. Lekker in het zonnetje op het gemak de stad verkennen. Lees hier meer over fietsen in Valencia.

Zomer in Valencia: Weer van juli tot augustus

Tijdens de zomer kan het in Valencia al snel 30 graden of (veel) warmer worden. Denk voordat je vertrekt dan ook goed na of je een stedentrip met deze temperaturen wil maken.

Een voordeel aan Valencia is dat er stadsstranden zijn: Er is voldoende verkoeling te vinden en je kunt nog lekker bruin worden ook. 🙂

Tijdens de zomermaanden staat het strand vol met chiringuitos, wat strandtent in het Spaans betekent. Ook op de boulevard worden kleine marktjes en andere activiteiten georganiseerd.

Veel Valencianen zijn tijdens deze maanden zelf weg uit de stad om van hun vakantie en rust te genieten. Om het voor toeristen toch leuk te houden wordt er in deze maanden vanalles in de stad georganiseerd.

Verreweg het bekendste zijn de Julifeesten (Fera de Julio). Ook is er de hele maand Juli een kermis in het Turia Park.

Blauwe luchten zijn in Valencia dus bijna gegarandeerd, vooral in de zomer. Verwacht veel zon en warmte en laat de paraplu gerust in je hotel. Met gemiddelde temperaturen van 30 graden is het prettig dat Valencia aan de zee ligt. De koele zeebries maakt het overdag iets draaglijker om overdag in de stad te vertoeven. In deze tijd van het jaar is het heerlijk om op het strand van Valencia te liggen en ’s avonds de stad in te gaan. Op warme dagen is het Turia Park een fijne plek om te vertoeven in de luwte van de hitte. 

Het weer in Valencia in juli is zomers warm met temperaturen van gemiddeld 27 graden. Augustus is ook een zeer warme maand met temperaturen van gemiddeld 29 graden; een ideale maand om de hele dag op het strand te luieren!

Najaar in Valencia

In tegenstelling tot het natte en koude weer wat we in Nederland kennen van het najaar is dat in Valencia wel anders: Hier kunnen de temperaturen nog flink oplopen naar zomerse maatstaven.

De gemiddelde temperatuur zal schommelen tussen de 18 en 24 graden maar uitschieters naar de 30 graden zijn ook absoluut geen uitzondering. Een dikke jas heb je zeker niet nodig als je Valencia in het najaar bezoekt!

Wat is de gemiddelde temperatuur in Valencia in oktober?

Vanwege de lange zomer is de herfst in Valencia vrij kort. Wat het weer in Valencia in oktober doet, is een grote verrassing. Overdag kun je vaak nog genieten van temperaturen rond de 25 graden. Het is een overwegend zonnige maand, maar wees ook serieus voorbereid op flink wat regen. De ene dag in oktober kun je op het strand liggen en de volgende dag regent het pijpenstelen.

Oogstseizoen in Valencia

Het einde van de zomer en de herfst is het het oogstseizoen in Valencia. Tijdens deze periode worden voornamelijk de druiven geoogst welke gebruikt worden voor Spaanse wijnen.

September is de oogstmaand voor rijst welke voornamelijk gebruikt wordt in de Valenciaanse specialiteit Paella. Je kunt net buiten Valencia, in het plaatste El Palmar, de rijstvelden bezoeken en aanschouwen. Natuurlijk kun je hier ook gelijk een van de betere Paella proeven!

Albufera meer

Het Albufera meer (niet te verwarren met Albufeira in Portugal) is het grootste zoetwatermeer van Spanje. Je kunt als je wilt een boottocht maken over dit prachtige meer.

Belangrijkste feestdag van het jaar: 9 oktober

Als je in het najaar naar Valencia gaat is het mogelijk de belangrijkste feestdag van de stad- en omgeving mee te maken. Deze dag valt op 9 oktober en is het Día de la Comunidad Valenciana.

De Nederlandse vertaling van deze dag is ‘dag van de regio Valencia’ en stamt al uit 1238: Op deze dag hebben de Spanjaarden Valencia terugveroverd van de Arabieren (moren). Op deze dag is er een optocht van moren- en christenen en aan het einde een prachtige vuurwerkshow.

Winter in Valencia

Oók in de winter is Valencia een heerlijke bestemming: Het is een van de Spaanse steden welke de meeste zondagen per jaar heeft: Gemiddeld zo’n 300 dagen per jaar! De gemiddelde temperatuur is er rond de 16 graden en wintersweer zoals in Nederland kennen ze niet. Sneeuw of nachtvorst is er zelfs een onbekend fenomeen voor de Valencianen. In de winter kun je Valencia beleven met een voor ons Lenteachtig klimaat en kun je dus ook heerlijk van terrasjes en andere buitenactiviteiten genieten. Het is wel aan te raden altijd iets van een vestje of een zomerjas bij te hebben omdat in de binnenstad veel hoogbouw staat waardoor straatjes en pleintjes sneller in de schaduw liggen.

Wat is de beste reistijd voor een stedentrip naar Valencia?

De beste tijd om Valencia te bezoeken is van april tot oktober. Dan heb je te maken met temperaturen boven de 20 graden en is er volop zon. April en mei zijn zeker een van de beste maanden voor een stedentrip, met prettige temperaturen rond de 22 graden overdag. Een paar uurtjes strand is ook zeker mogelijk!

Als je een citytrip naar Valencia boekt en veel bezienswaardigheden wilt bezoeken, kun je het beste in de lente of herfst naar Valencia reizen. Houd er wel rekening mee dat oktober de maand is waarin de meeste regen valt.