Maak je Spaanse droom waar

Droom je van je eigen plek onder de zon, waar je altijd naartoe kan gaan om te relaxen en te genieten? Je zou graag een villa in Spanje kopen, maar je weet niet goed hoe je zo’n aankoop moet aanpakken?

 

In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij de aankoop van je droomhuis in Spanje. Van budgettering tot oplevering, we leggen het allemaal piekfijn voor je uit.

Financiering van je Spaanse villa

Als je van plan bent om een villa in Spanje te kopen, dan moet je eerst en vooral goed nadenken over je budget. Hoeveel wil je hierin investeren? Heb ik een hypotheeklening nodig of kan ik de woning betalen met eigen middelen? Hoe zit het met de fiscale aftrekbaarheid?

 

Als je in Spanje een huis koopt dat niet je hoofdverblijf is, dan moet je een eigen inbreng voorzien van 30% van het aankoopbedrag.

 

Je moet er bovendien rekening mee houden dat de aankoop gepaard gaat met kosten, zoals overdrachtskosten, advocaat, notaris, …

 

Deze kosten moeten onmiddellijk betaald worden met je eigen vermogen. En dan zijn er nog de jaarlijks of maandelijks terugkerende kosten voor het gebouw, zoals onderhoud, belasting, nutsvoorzieningen en brandverzekering.

 

Je maakt dus best een overzicht van de uitgaven om te zien hoeveel budget je nodig hebt en hoeveel je maandelijks kan geven aan je lening. Met dat overzicht stap je naar een bank om een lening aan te vragen.

 

Na een aantal weken krijg je dan bevestiging van de bank of de lening al dan niet wordt toegekend. Met deze bevestiging in handen kan je op zoek gaan naar je droomvilla in Spanje.

De juiste woning in Spanje vinden

Er zijn meer dan genoeg huizen te koop in Spanje, maar hoe begin je aan die zoektocht naar jouw ideale woning? Eerst en vooral is het belangrijk te bepalen in welke regio in Spanje je het liefst wil verblijven. De verschillende costa’s bieden telkens een andere sfeer, cultuur en natuur.

 

Of trek je toch liever het binnenland in met zijn authentieke Spaanse dorpjes?
Het loont daarnaast de moeite om op voorhand even te overleggen aan welke kenmerken je droomhuis moet voldoen. Wil je een tuin, terras, zwembad? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Moet er een garage of parkeerplaats aanwezig zijn?

Als je deze knopen hebt doorgehakt, kan je op internet of bij vastgoedkantoren op zoek gaan naar een villa die voldoet aan al jouw wensen.

Zodra je een aantal huizen die je aanspreken hebt gevonden, moet je zo snel mogelijk naar Spanje gaan om de huizen met je eigen ogen te bezichtigen. Zo merk je eventuele gebreken onmiddellijk op en kan je zien of de woning je een thuisgevoel geeft.

De aankoop van je villa

Gefeliciteerd, je hebt het huis van je dromen gevonden! Nu dient er een koopcontract opgesteld te worden door een advocaat. Voor de betaling van de aankoopprijs en de kosten heb je een Spaanse bankrekening nodig. Hiervoor neem je contact op met een Spaanse bank. Vervolgens moet je ook een NIE-nummer (fiscaal identificatienummer in Spanje) aanvragen via een Spaanse notaris, via het Spaanse consulaat in je land of via het lokale politiekantoor in Spanje.

De ondertekening van het koopcontract en de sleuteloverdracht gebeurt in het bijzijn van een Spaanse notaris. Daarna kan je beginnen te genieten van alle dagen zon en dat heerlijke vakantiegevoel!

Een villa in Spanje kopen is een hele investering. Het is dan ook essentieel om je goed voor te bereiden en eventueel te laten begeleiden bij deze belangrijke stap in je leven.

Plaats een reactie