Bezoek deze fijnste wijngebieden in Valencia

In Valencia is er voor jou als wijnliefhebber genoeg om te ontdekken ook al is Valencia misschien niet de beroemdste van de Spaanse wijnregio’s. Naast de Valencia D.O.-titel (wat Denomination of Origin betekent, een prestigieuze Spaanse classificatie van regionale producten) is de regio Valencia ook de thuisbasis van licht mousserende cava’s en rijke fruitige rode wijnen. Een heerlijke Spaanse vakantiebestemming dus, ook voor aankomende vinologen. Lees snel door en kom alles te weten.

Wijngebied Utiel-Requena (D.O.)

De eerste naam die je tegenkomt als je onderzoek doet naar wijnen uit Valencia is Utiel-Requena. Dit is het grootste wijngebied in Valencia, waar het grootste deel van de lokale economie gericht is op de druiventeel en het bekendste label. Het gebied heeft een lange en trotse traditie, want al in de 7e eeuw werd er wijn gemaakt.

De naam komt van de twee steden Utiel en Requena, waar zich een hoge concentratie wijngaarden bevindt. Veel van deze wijngaarden bieden privérondleidingen en proeverijen aan. Maar dagtochten met wijnproeverijen om het gebied te verkennen, zijn ook erg populair. Deze kunnen kan je boeken via verschillende touroperators in Valencia zoals bijvoorbeeld het lokale Excursiones de Valencia. Het ligt wel vrij ver van de stad: zo’n 80 km landinwaarts.

Als je maar tijd hebt om één wijnstreek te bezoeken tijdens je verblijf in Valencia, is dit een goede keuze. Het dromerige berglandschap, bezaaid met wijnmakerijen en middeleeuwse dorpjes, maakt een tocht door dit gebied echt onvergetelijk. De steden Utiel en Requena zelf zijn ook een stop waard. Beide zijn kleine, pittoreske, bewandelbare plaatsen met middeleeuwse architectuur en met uiteraard tal van wijnbars.

 

  • Wijnen ‘Valencia D.O.’

 

Wijnen met de Valencia D.O-titel worden gemaakt in de vruchtbare stukken land tussen de huerta, of tuinderijen rondom de stad, en de indrukwekkende bergketens rondom deze regio. Het verkennen van één of meer van de verschillende kleine regio’s die wijnen produceren met de Valencia D.O. titel is een geweldige manier om het prachtige landschap van de regio te ontdekken. Als je een auto hebt of je kunt een goede auto huren is dit een geweldige onafhankelijke roadtrip, maar je kunt ook een tour boeken met een gespecialiseerde gids.

 

  • Droge witte wijnen uit Alto Turia

 

Deze plek is een van de regio’s die wijnen produceren onder de naam D.O. Valencia, zo’n 72 km ten noordoosten van de stad. Dankzij het klimaat en de ligging is deze regio perfect geschikt voor de productie van droge witte wijnen. Zoals de naam al aangeeft, is dit een hoog (alto) en koel gebied aan de oevers van de rivier de Turia.

 

  • Moscatel de Valencia

 

Reis verder door de Turiavallei om de wijnmakerijen te vinden die de zoete ‘Moscatel de Valencia’-wijn van de regio maken. Iets lager gelegen dan Alto Turia, is dit gebied rond de steden Montroy en Montserrat ideaal voor het verbouwen van de ‘Moscatel de Alejandra’-druivensoort.

 

  • Clarino: een van de kleinere wijngebieden in Valencia

 

Een kleiner gebied, Clarino ligt ongeveer 65 km ten zuidwesten van Valencia stad, en sluit aan op de noordelijke rand van de Alicante D.O. zone; vlezige rode wijnen gemaakt van Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot zijn hier de specialiteit.

 

  • Steeds eleganter: Alicante (D.O.)

 

Alicante, aan het zuidelijke uiteinde van de regio Valencia, is iets bekender voor de wijnbouw. Het is al eeuwenlang een grote wijn producerende regio, waar zowel lokaal als in het buitenland veel vraag naar is. Maar de reputatie is niet altijd even goed geweest. Gelukkig komt daar nu verandering in. Een handvol ondernemende wijngaarden hebben de algemene normen opgeschroefd, terwijl andere lokale wijnmakers zich haasten om bij te blijven. 

De belangrijkste druivensoorten die hier verbouwd worden zijn Alicante Bouschet, Monastrell, Bobal en Moscatel de Alejandria, hoewel je tussen de wijnstokken van de regio ook van alles kunt vinden: van Merlot tot Cabernet Sauvignon en Tempranillo. De beroemdste, traditionele wijn is de zoete Fondillon,

Het is een groot gebied met veel variatie, en dankzij het vele toerisme in de regio is er geen gebrek aan gidsen die wijnproeverijen in de regio organiseren.

Welke wijngebieden in Valencia bezoek je?

Heb je je keuze kunnen maken voor een van de wijngebieden of ben je een echte wijnliefhebber en heb je last van de ‘fear of missing out some wine’? Stilppel dan zelf een leuke en lekkere roadtrip uit langs meerdere wijngaarden in Valencia. Rij wel veilig en wijs de Bob aan!

Plaats een reactie