Het exclusieve Valencia – De wijk Ensanche
De straten aan weerszijden van de Gran Vía Marqués del Turia, waar boetieks, cafés en gourmetrestaurants zijn gevestigd, horen bij het beste wat de stad te bieden heeft. Een populair trefpunt onder de inwoners van de stad is de Mercado de Colón (markthal).
De straten van de wijk Ensanche laten zien hoe de goed gesitueerde burgers van Valencia zo’n honderd jaar geleden woonden. Tegenwoordig zijn de gevels een kostbaar tijdsdocument en vind je hier de mooiste woningen van de stad.
Al in het midden van de 19e eeuw vatte het gemeentebestuur van Valencia het plan op om de stad grootschalig te moderniseren en uit te breiden. Besloten werd dat er een nieuwe wijk moest komen, die net als in Barcelona of New York in een schaakbordpatroon zou worden aangelegd. Behalve dat de stad uitgebreid moest worden, moesten de straten en trottoirs in de nieuwe wijk ook grootser worden. Zo ontstond de wijk Ensanche, Valenciaans voor Eixample, zoals de gelijksoortige wijk in Barcelona wordt genoemd. Ook voor toeristen is dit deel van de stad, met zijn vele winkels en uitgaansgelegenheden, zeer de moeite waard. Liefhebbers van architectuur en jugendstil lopen hier vol bewondering door de straten. De mozaïeken op de gevel van de Mercado de Colón zijn getooid met sinaasappels en vrouwen in klederdracht. Binnen, in de cafés, treffen de ‘beautiful people’ van Valencia elkaar.
Sieraad van het modernismo
Ook de architectuur is altijd beïnvloed door mode en smaak van de tijd. Aan het begin van de 20e eeuw was het modernismo, de Spaanse variant van de jugendstil, erg geliefd. De toenmalige stadsbouwmeester had in Barcelona gestudeerd en daar contact met Antoni Gaudí gehad, wat de nieuwe trend vleugels gaf. In het kader van de stadsuitbreiding verrees tussen 1912 en 1914 ook de Mercado de Colón . Het open bouwwerk met zijn staalconstructie, zijn twee hoofdgevels met hun rondbogen, de kleine toren en de vrolijke kleuren van het mozaïek aan de buitengevel maakten van het marktgebouw destijds al een sieraad van het modernismo.
In 2003 werd de Mercado de Colón van onder tot boven gerenoveerd. Op de onderste verdieping vind je naast een boekwinkel nog steeds enkele marktkramen. De begane grond wordt ingenomen door talloze cafés, bars en gourmetgelegenheden. Sinds de renovatie is de Mercado de Colón een uiterst populair ontmoetingspunt voor zowel de stadsbewoners als voor toeristen. Omdat de markthal overdekt is, kun je hier in de winter prima ‘buiten’ zitten.
Bijna elke zondag (behalve in de zomervakantie) wordt om 12 uur in de Mercado de Colón een openluchtconcert gegeven door mars- en blaaskapellen uit Valencia. Meestal worden er populaire melodieën gespeeld, zoals paso dobles en – traditiegetrouw vaak aan het slot – het volkslied van Valencia. Leuk om naar te luisteren tijdens een laat zondagontbijt in een van de cafés.
Boetieks, advocaten en de lieve God
Achter de Mercado de Colón vind je de Calle Cirilo Amorós, die evenwijdig loopt aan de winkelstraat Calle Colón. Deze smalle laan en de dwarsstraten, waar zich trendy modeboetieks, chique kappers en luxueuze schoonheidssalons hebben gevestigd, behoren tot de duurste winkelstraten van Valencia. In de Calle Pizarro staat het ene advocatenkantoor naast het andere. De deftige panden in deze straat zijn volledig gerenoveerd; vaak zijn alleen de voorgevels nog intact (bijvoorbeeld nr. 8-10 of 23). De prijzen van appartementen in deze wijk zijn torenhoog (soms een miljoen euro).
Kerken zijn doorgaans vrijstaande gebouwen, maar in Ensanche zijn enkele godshuizen in de rest van de bebouwig geïntegreerd. De Iglesia San Juan y San Vicente aan de Calle Isabel la Católica ga je binnen via een doodnormale voorgevel – een pragmatische oplossing zoals die in Valencia zo vaak te vinden is.
Een imposante laan
In het midden van de brede Gran Vía Marqués del Turia, die de wijk Ensanche doorsnijdt, ligt een smal park met hoge bomen, dat nu eens voor een beeldententoonstelling en dan weer voor een boekenmarkt gebruikt wordt. De Valenciano’s het overal graag gezellig maken, bewijzen de cafés die op deze middenberm hun klanten bedienen. Aan beide zijden raast het verkeer voorbij, maar dat is bijzaak. En dat de kelners bij het serveren de straat moeten oversteken en daarbij niet altijd netjes wachten tot het voetgangerslicht op groen staat, is in Valencia geen enkel probleem. Te midden van de verkeersdrukte van de Gran Vía Marqués del Turia genieten de Valenciano’s volop. Wat heb je meer nodig dan een smalle strook groen tussen voorbijrazende auto’s?
Populaire wijk met restaurants
Het rechthoekige stratenpatroon loopt door tot aan de rand van de stad. Vooral de Calle Conde Altea en de Calle Burriana, de eerste twee straten die evenwijdig lopen aan de Gran Vía Marqués del Turia, zijn erg populair. Het aanbod aan cafés, bars en restaurants is hier groot en gavarieerd en er is voor ieders smaak iets te vinden. Je vindt hier net zo makkelijk Aziatische keukens als Spaanse topgastronomie of – vooral langs de Conde Altea – een groot aantal Italiaanse restaurants. Een prachtig gezicht, reeds meer dan honderd jaar oud en een getuige van het modernismo.
Elegante dames en gedistingeerde heren
In Spanje is uitgaan niet voorbehouden aan de jeugd. Ook voor vijftig-, zestig- en zeventigjarigen is het de normaalste zaak van de wereld om met vrienden in de stad af te spreken. In Ensanche is het geen uitzondering een groep amigas tegen te komen – vriendinnen die al ver boven de pensioengerechtigde leeftijd zitten maar picobello verzorgd zijn – die eerst naar de bioscoop gaan om daarna nog ergens iets te drinken. Een bij dit publiek geliefde gelegenheid is Aquarium aan de Gran Vía Marqués del Turia. Daar een drankje bestellen, is een echte belevenis.
Ook interessant om te lezen: Ontspannen winkelen in Valencia