Reizen met de metro in Valencia: praktische informatie & tips

Een voordelige, makkelijke en snelle manier om van A naar B te komen in Valencia, is de metro. Er zijn in de stad gelukkig veel metrohaltes te vinden waar je eenvoudig een kaartje kunt kopen, waarmee je met de metro door Valencia kunt reizen. Neem metrolijn 3 of metrolijn 5 om rechtstreeks vanaf de luchthaven naar het centrum van Valencia te komen. Binnen 20 minuten ben je in het centrum van de stad.

Hoe reis ik met de metro vanuit Valencia Airport?

Voor de metro van Valencia Airport naar het centrum, reis je met de lijndiensten 3 (rood) en 5 (groen). Beide metrolijnen brengen je naar metrostation Xavia in zone A. Dit metrostation ligt vlakbij ‘Estació del Nord’. Vanaf hier vertrekken treinen naar de grote steden in Spanje. 

Lijn 3 rijdt het hele traject tussen 05:29 en 22:29 uur en lijn 5 van 06:20 tot 22:35 uur.
De metro rijdt elke 8 minuten van het vliegveld naar het stadscentrum.

Wat kost de metro in Valencia?

Koop in Valencia tickets voor de metro eenvoudig op het metrostation. Ga naar het kaartjesautomaat en stel de taal in op Engels. 

Een retourticket voor de metro in Valencia kost € 8,40 en is 24 uur geldig. Dus als je langer in Valencia verblijft voor een stedentrip en je wilt naar het centrum van de stad, moet je een enkeltje kopen voor € 4,90 ter waarde van drie zones. Een enkeltje voor de metro kost
€ 2,10 per zone. Voor twee zones betaal je € 2,80. De prijzen zijn afhankelijk van hoe vaak je de metro pakt en hoe ver je reist. Je moet ook € 1 extra betalen om je kaartje op te waarderen.

Valencia metro tickets voor meerdere mensen

Als je vaker gebruik wilt maken van de metro, is het voordeliger om een 10-rittenkaart te kopen, de zogenoemde Bonometro. Hiervoor betaal je € 8,60, waarmee je door heel zone A kunt reizen. Het is ook mogelijk om de voordeelkaart voor meerdere personen te gebruiken. Je checkt gewoon in met de kaart en geeft deze door aan de persoon die achter jou door het poortje loopt. Op deze manier worden meerdere ritten afgeschreven van het tegoed. Zodra je de 10-rittenkaart hebt opgebruikt, kun je hem weer opladen voor €7,60. Je hoeft niet opnieuw de aanschafprijs van de Bonometrokaart te betalen. 

In Valencia kun je tegenwoordig ook gebruik maken van de De TuiN-kaart. Deze kaart houdt bij in hoeveel zones je bent geweest met de metro en trekt de gebruikte riten af van het tegoed. Je betaalt € 2 voor de kaart en kunt deze opwaarderen met een minimumbedrag van €10. In hoe meer zones je reist, hoe meer korting je krijgt. 

Naar welk metro station in Valencia centrum reis ik het beste?

Tijdens jouw verblijf in Valencia hoef je eigenlijk alleen maar gebruik te maken van zone A. Hieronder valt het centrum, maar ook het strand. Als je het historische deel van Valencia met de metro wilt bereiken, stap je het beste uit bij de volgende metrohaltes:  

Metrohalte Colón (lijn 3, 5 en 7)

Xativa (lijn 3, 5, 9)

Angel Guimera (lijn 1, 2, 3, 5 en 9)

Vanaf deze haltes bereik je lopend in ongeveer 10 minuten het oude stadscentrum. 

Vanaf metrohalte Maritím-Serrería, wandel je in ongeveer 20 minuten naar de architectonische bezienswaardigheden van Calatrava. Uitstappen bij de metrohalte Alameda is ook een optie. Van hieruit loop je door het Turia Park naar de Stad van Kunst en Wetenschappen. In dit gebied zelf stopt helaas nog geen metro, maar wel verschillende buslijnen. 

Hoe kom ik het beste met de metro naar het strand van Valencia?

Ook als de stranden van Valencia je bestemming zijn, is de metro een goede vervoersoptie. 

Het meest nabijgelegen metrostation bij de stadsstranden is Marina Real Joan Carlos. Reis met lijn 5 in de richting van Marítim-Serrería, stap hier uit en neem dan lijn 8, die eindigt bij Marina Real Joan Carlos I. De rit duurt ongeveer 40 minuten. Vanaf het metrostation Marina Real Joan Carlos I, wandel je in ongeveer 10 minuten naar het strand

Hoewel je de meeste afstanden in het centrum van Valencia met gemak lopend kunt afleggen, is het strand vrij ver weg. Gelukkig ligt niet alleen het stadscentrum, maar ook het strand in zone A, waardoor je met de metro voordelig naar het strand kunt reizen. 

Plattegrond metro Valencia

Een kaart van het metrosysteem is gratis verkrijgbaar bij het loket van elk metrostation. Of download de metro Valencia map op de website van MetroValencia. De meest gangbare metrohaltes voor toeristen zijn: Aeroport (de luchthaven), Xàtiva en Colón (beide in het zuiden van de oude stad), Neptú (halte bij de haven) en Les Arenes (halte bij het strand).

Tips om te onthouden!

  • Gooi je metro kaart voor Valencia niet weg als je aankomt op je bestemming! Deze kun je gewoon weer opwaarderen. 
  • Neem contant geld mee! Je kunt namelijk niet bij elk automaat betalen met pinpas (wel met creditcard)
  • Voor overstappen betaal je geen extra rit!

Plaats een reactie