Feestdagen in Valencia – diep doorleefde traditie

Ook in het ooit streng katholieke Spanje heeft religie aan betekenis verloren. Van oudsher zijn kerk en staat gescheiden. Maar de Valenciano’s houden van de geschiedenis en de tradities van hun stad en feestdagen worden dan ook met hart en ziel gevierd.

Vincentius is overal – Cripta Arqueológica de la Cárcel de San Vicente Mártir

De langste straat van Valencia begint in het hart van de stad en leidt helemaal naar de periferie: het gaat om de Calle San Vicente Mártir. 22 januari is een feestdag ter ere van Vincentius de martelaar, de beschermheilige van de stad. Maar wie was Vincentius, naar wie zo veel Valenciaanse jongens zijn vernoemd? Niet ver van de kathedraal en de Plaza de la Almoina zit de onopvallende ingang van een pand met een paar traptreden en een glazen deur. Daarachter is echter iets heel bijzonders verborgen: een kleine crypte met bouwelementen en vondsten uit verschillende tijdperken. Hier kun je zien welke sporen achtereenvolgens de Romeinen, Visigoten, Arabieren en christenen in de stad hebben achtergelaten. Naar verluidt heeft San Vicente Mártir hier tot zijn dood in 304 gevangen gezeten. De crypte is een onderdeel van het ertegenover gelegen Museo de la Ciudad, waar je ook de kaartjes voor een bezichtiging kunt kopen. Weliswaar is er een brochure in diverse talen en kun je de crypte op eigen gelegenheid bekijken, maar neem ook even de tijd voor de videopresentatie (zij het alleen in het Spaans). De video, waarin de geschiedenis van deze plek tot leven wordt gewekt, is heel informatief.

Plaza del Arzobispo, ma.-za. 9.30-19, zon- en feestdagen 9.30-15, film (die een goed kader biedt voor de tentoonstelling) alleen di.-za. 10, 11.30, 13, 18, 19, zo. 10.30, 11.30, 12.30, 13.30 uur, € 2, zon- en feestdagen toegang gratis

Nog een Vincentius – Casa Natalicia de San Vicente Ferrer

Niet alleen in de stad Valencia, maar in de hele autonome regio Comunidad Valenciana is 5 april een feestdag waarop een andere Vincent herdacht wordt: San Vicente Ferrer, op 23 januari 1350 in Valencia geboren en tegenwoordig de beschermheilige van de regio Valencia. In zijn geboortehuis vind je een kapel, een kleine kerk en een met tegels versierde binnenplaats, die zeer de moeite waard is. C. Pouet de San Vicent 1, ma.-vr. 11-13, 17-20 uur, toegang gratis

Stille Week-processie in Cabañal.
De Stille Week aan zee – Museo Semana Santa Marinera

De Stille Week en Pasen nemen in het katholieke Spanje een belangrijke plaats in. In Andalusië vinden in deze periode elke avond processies plaats, waarin Christus- en Mariabeelden door de straten worden gedragen. In Valencia concentreren deze paasprocessies zich vooral in de wijk Cabañal, het voormalige vissersdorp buiten de muren van de stad.

Gedurende 51 weken van het jaar zijn in het kleine Museo Semana Santa Marinera de wagens, uniformen, heiligenbeelden en manshoge kruisen voor de processies van de vissers van Valencia te bezichtigen. Zo kun je ook buiten de paasperiode een indruk krijgen van de festiviteiten.

Sacramentsdag – Casa de las Rocas

De Corpus Christi-vieringen in Valencia gaan terug tot het jaar 1355. Zo’n honderd jaar later werd de eerste steen voor dit gebouw, het Casa de las Rocas, gelegd. Rocas staat voor de wagens, beelden en relikwieën die tijdens de processies op Sacramentsdag door de stad worden meegevoerd. Naast de tentoonstelling van rocas belicht dit museum ook andere aspecten van dit kerkelijke feest. C. Rocas 3, di.-za. 9.30-14, 15-19, zon- en feestdagen 9.30-15 uur, € 2

9 oktober Nationale feestdag van de regio Valencia

De officiële feestdag van de regio Valencia valt op 9 oktober. Op die datum, in 1238, zou koning Jaime I (Jacobus I) van Aragón Valencia op de Moren heroverd hebben. Het standbeeld in het midden van het stadspark El Parterre is aan deze koning gewijd. Hier verzamelen zich op 9 oktober inwoners en politici om bloemen neer te leggen. Op deze dag wordt ook de in het stadhuis bewaarde historische vlag van Valencia uit de mottenballen gehaald en in een feestelijke optocht door de stad gedragen. Hoogtepunt van de feestelijkheden is een mascletá, een grote vuurwerkshow, op het plein voor het stadhuis.

Het beste festival en tradities in Valencia? Het voorjaarsfeest De Fallas

Plaats een reactie