De mooiste Valencia wandelroutes: 4 tips!

Houd je van mooi weer, lekker eten, levendige terrassen, pleinen en architectonische schoonheid? Dan is Valencia een geweldige stad voor een stedentrip! Maar wist je dat er in Valencia en de gelijknamige regio ook veel mooie natuur te vinden is? De stad is zelfs uitgeroepen tot de Europese Groene Hoofdstad 2024! Naast een mooie stadswandeling langs historische parels in het oude centrum, mogen liefhebbers van groen en rust zich verheugen op veel mooie wandelroutes in en rondom Valencia!

1. Stadswandeling Valencia


Wandelen in Valencia is een leuke en geschikte manier om de stad te verkennen. Het centrum is compact en er zijn veel bezienswaardigheden en leuke plekjes op korte afstand van elkaar. Wil je tijdens een wandeling in Valencia meer te weten komen over de geschiedenis van de stad? Begin dan een stadswandeling bij de Ayuntamiento (stadhuis). Dit fraaie gebouw is opengesteld voor publiek en ligt aan het Plaza del Ayuntamiento. Het stadhuis biedt ook onderdak aan het historisch museum van de stad. Aan de andere kant van het plein ligt Correos, het postkantoor van Valencia. De neoklassieke koepel met gebrandschilderde ramen is het bekijken zeker waard.

Stadswandeling valencia

Van Plaza Redonda naar Mercado Central

Loop naar Plaza Redonda via de Calle San Vicente Mártir. Op dit plein zie je vaak in de ochtend oudere dames, die bedrijvig zijn met kantklossen of haken en in de winkeltjes langs het plein wordt keramiek en handwerk verkocht. Via Carrer Ercilla kom je bij de Mercado Central. Dit unieke gebouw stamt uit 1912 en biedt onderdak aan honderden kraampjes. 

Van La lonja de la Seda naar Plaza de la Virgen

Volg Carrer Cordellats om bij de zijdebeurs La Lonja de la Seda te komen; een gebouw dat sinds 1996 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. In de 15e eeuw vond de verkoop van zijde plaats in een van de zalen en er was een rechtbank gehuisvest voor commerciële geschillen. Wandel door de kleine steegjes met pittoreske winkeltjes naar het Plaza de la Virgen en bewonder de vele fresco’s en schilderijen en andere kunstschatten van Goya in de Catedral de Santa Maria. Beklim tot slot de klokkentoren El Miguelete voor een prachtig uitzicht over Valencia.

2. Wandeling Valencia: Jardín del Turia


Dit gecultiveerde stadspark is een ideaal gebied voor korte of langere wandelingen. Vanwege overstromingen werd de rivier de Turia omgeleid en het drooggelegde gebied werd nadien omgevormd tot een langgerekt stadspark. Tegenwoordig is het een aangename plek voor sport, ontspanning en wandelingen. De vegetatie van het stadspark kenmerkt zich door sinaasappelbomen, palmbomen, moerbeibomen, aromatische planten, rozen, fonteinen en vijvers. 

Het Jardín del Turia Park is niet heel breed, maar wel zeer lang en daarmee een van de grootste stadsparken van Spanje. De drooggelegde rivier met al zijn tuinen, sportfaciliteiten, musea en bruggen heeft een lengte van ruim 9 kilometer. In potentie kun je in het park dus een flink stuk lopen. Gelukkig zijn er veel aangename plekjes waar je de wandeling kan onderbreken om te ontspannen en terwijl je zit of kalmpjes verder loopt geniet je van de vele indrukwekkende bruggen die het park rijk is. 

In de Stad der Wetenschappen staan diverse imposante moderne bouwwerken, zoals het Hemisfèric, het Museu de les Ciències, en het Oceanogràfic. Daarnaast zijn er vele manieren om de flora te bewonderen. Maak ook een wandeling naar het Umbracle, een skeletachtig gebouw met veel vegetatie zoals palmbomen.  

3. Wandelen in Valencia: l’Albufera park


Heb je geen idee waar je moet starten met het ontdekken van het l’Albufera park? Een goede optie is La Devesa, een gedeeltelijke zandbank dat tussen de Middellandse Zee en het meer ligt. Kies uit meerdere routes om het landschap en de flora te bewonderen, waaronder diverse routes waarmee je l’Albufera in zijn geheel kunt verkennen. Een audiogids is een leuke aanvulling om diepgaand met het park kennis te maken, dankzij de waardevolle informatie die je krijgt over dit bijzondere natuurgebied. 

De langste parkroute bedraagt een lengte van 4 kilometer en leidt langs een van de typerende elementen van het natuurgebied: de Malladas. Dit zijn verzakte duinen te midden van dennenbossen, die tijdens het regenseizoen regelmatig onder water staan, maar in de zomer opdrogen door verdamping. De route brengt je ook langs bezienswaardigheden zoals het boswachtershuis Casa del Forestal of de herberg Venta de Toros. De laatste is niet meer in bedrijf.

4. Wandelen Valencia: Sierra Calderona


Ook de regio Valencia kent veel prachtige natuur. Een van de natuurgebieden vrij dicht ten noorden van de stad is De Sierra Calderona; een bergachtig gebied dat zich uitstekend leent voor prachtige wandelingen. Natuurliefhebbers komen hier dan ook helemaal aan hun trekken, maar ook voor liefhebbers van kastelen en charmante dorpjes is er genoeg te beleven. 

De Sierra Calderona is een gevarieerde thuisbasis van allerlei planten en kruiden, zoals lavendel, rozemarijn en kamille. De meest voorkomende boomsoort is de karakteristieke Mediterrane den. Maar ook andere soorten zul je tegenkomen, zoals de kurkeik, cipressen en olijfbomen. Iets lager bij de grond zie je veel struikvegetatie zoals de palmstruik. Verwacht ook de aardbeiboom en de hulseik te zien. 

Olijfboomroute Náquera

Als je vanuit Valencia naar de Sierra Calderona gaat, is Náquera is het eerste dorp dat je tegenkomt. Dit dorp staat ook wel bekend als de toegangspoort tot de Sierra Calderona. In Náquera is de ‘ruta del salt’, een toegankelijke wandelroute voor alle leeftijden met ongeveer een lengte van 10 kilometer lang. De route gaat in het dorp van start en is goed aangegeven. Omringd door imposante rotsformaties kun je hier uitbundig genieten van de natuur en een kabbelend beekje en de vele olijfbomen maken de ervaring van deze wandelroute compleet.

Wandelroute naar het kasteel van Serra

Ruimschoots in de buurt Náquera, maar iets dieper in het natuurgebied, ligt het dorp Serra. Een tip voor als je hier gaat wandelen is het kasteel van Serra, gelegen op ongeveer 600 meter hoogte. Je volgt een toegankelijk pad, maar neem de tijd, want je zult met enige regelmaat de neiging hebben om foto’s te maken van de mooie uitzichten. Na een flinke klim word je beloond met een weids uitzicht vanaf het Kasteel van Serra.

Plaats een reactie